Miért fontos elolvasni a betegtájékoztatót?

Tudj meg többet a biztonságos gyógyszerszedésről!

Előfordult már veled is, hogy aggodalmak támadtak benned egy gyógyszer alkalmazásánál? Féltél, hogy majd álmos, dekoncentrált leszel, rossz lesz a közérzeted, lendületed veszted a munkában, vagy épp balesetet okozol az utakon? Volt már, hogy nem tudtad, vajon bevehetsz-e két különböző gyógyszert egyszerre? Ha igen, szerencsés vagy, hiszen a válaszok megtalálásához az első lépést mindig a kérdések feltevése jelenti. Szerencsére ezekre a kérdésekre a válaszok egytől egyig ott állnak azon a gondosan összehajtogatott, pergamenfinomságú papírkán, amelyet a legtöbben olvasatlanul a szemétbe dobnak. Te soha ne tégy így, hiszen a betegtájékoztató jó barátod, tele számos életbevágóan fontos üzenettel.

A betegtájékoztatóban megtaláljuk például a készítmény hatóanyagait és összetevőit. Ezekre allergia, érzékenység esetén különösen oda kell figyelni, hiszen számos gyógyszer és étrend-kiegészítő tartalmazhat például laktózt vagy fruktózt, amire a legtöbben nem gondolnak, noha a tejcukorérzékenyeknek és a cukorbetegeknek ezt is figyelembe kell venniük.

Szerepel benne az is, hogy milyen gyakran és milyen módon és adagban kell a készítményt alkalmazni. Ez utóbbi szempontból mindig az orvos által előírt adagolás az irányadó, amit vényköteles gyógyszer esetén a patikus általában a dobozra is feljegyez. Ez sokszor eltér attól, amit a tájékoztatón olvasunk, ilyenkor azonban ez az elsődleges. A hatás szempontjából sokszor döntő fontosságú az is, hogy a gyógyszert evés előtt vagy után, reggel vagy este kell-e bevenni. Ezeknek az utasításoknak a figyelembevételével részben a mellékhatások csökkenthetők, és jobb felszívódás érhető el. A leírásban megtaláljuk azt is, hogy általában milyen panaszokra alkalmazzák az adott készítményt, a mi panaszaink azonban ettől eltérőek, atípusosak is lehetnek. Ilyen esetben ne aggódjunk, hagyatkozzunk az orvos tapasztalataira, aki jó okkal javasolta számunkra épp az adott gyógyszert.

A tájékoztató pontosan kitér a veszélyekre, mellékhatásokra is. Ez utóbbiakra már csak azért is érdemes odafigyelni, mert így nem minden panaszt tartunk „a dolog természetes velejárójának”, s baj esetén időben orvoshoz fordulhatunk.

Fontos veszélyt jelentenek a tájékoztatóban szereplő tilalmak az alkoholfogyasztással, más gyógyszerekkel való együtt szedéssel, vagy például meglévő más betegségekkel kapcsolatban. Ezekről nem minden esetben van tudomása a kezelőorvosnak, nekünk magunknak is felelősen kell mérlegelnünk, és szükség esetén újra konzultálnunk kell az orvossal.

A betegtájékoztató kitér a tárolási tudnivalókra is. Egyes gyógyszereket csak bizonyos hőmérsékleten lehet tárolni, és szavatosságukat felbontás után csak korlátozott ideig őrzik meg. Ha egy gyógyszer hűtést igényel, vagy védeni kell a fénytől, erre is fordítsunk figyelmet!