Együtt szedés okosan

Gondolkodj felelősen a gyógyszerkölcsönhatásokról

Kémiai tanulmányainkból ismerős helyzet, amikor két, látszólag szelíd és ártalmatlan anyag találkozásakor valami váratlan reakció, például robbanás keletkezik. Több gyógyszer és étrend-kiegészítő együtt szedése alkalmával az ezekben található kémiai anyagok találkozásakor is felléphetnek kritikus reakciók, amik együtt járhatnak a hatás elmaradásával, vagy rosszabb esetben súlyos, nem kívánt hatással.

Magyarországon több ezer vény nélkül vagy vényre kiadható gyógyszer és étrend-kiegészítő van forgalomban, és ezek száma folyamatosan nő. Az emberek pedig az életkor előrehaladtával életminőségük megőrzése érdekében egyre több készítményt szednek, sokszor párhuzamosan. Akár orvosi javaslatra történik ez, a szükségszerűség okán, akár saját elhatározásból, mindent meg kell tenni a nem kívánt hatások, a túladagolás, a mérgezés elkerülése érdekében.

A gyógyszereket a hatás és mellékhatások szempontjából ugyan gondosan tesztelik a forgalomba hozatal előtt, azt azonban lehetetlen előzetesen megvizsgálni az összes forgalomban lévő gyógyszer szempontjából, hogy mi történik ezek együttes szedése esetén az emberi szervezetben, különösen figyelembe véve a páciens egyéni adottságait is.

Annyi bizonyos, hogy a gyógyszer-interakciók veszélye annál nagyobb és kiszámíthatatlanabb, minél több gyógyszert szed egyszerre az ember. Erre főként az idős betegeknél kell ügyelni, akik nemritkán 5-6 készítményt alkalmaznak párhuzamosan.

Alapszabály, hogy gyógyszert és étrend-kiegészítőt csak akkor szedjünk, ha az valóban szükséges, s mindig épp annyit, amennyi a hatáshoz szükséges: se többet, se kevesebbet annál. Emellett ne feledjük, hogy minden gyógyszer megterheli a májat, a szervezet legfőbb méregtelenítő szervét. Ez még az olyan hétköznapi, ártalmatlannak hitt készítményekre is igaz, mint például a fogamzásgátló tabletták vagy egyes étrend-kiegészítők. A máj egy bizonyos szintig képes a toxikus anyagokat semlegesíteni, de ha ezt a mértéket meghaladó mennyiségű méreggel szembesül, az súlyos károsodásokkal, s végső esetben halállal járhat.

Fontos tudni, hogy a gyógyszerek nem csupán más gyógyszerekkel, de hétköznapi italokkal, ételekkel is káros kölcsönhatásba léphetnek. A veszélyes élelmiszerek sorában, bár ezek élvezeti cikkek, első helyen áll az alkohol, de idetartozik a feketekávé, és bármily meglepő, egyes gyógyszerek szedése esetén a citrusfélék is. Mindenképpen olvassuk el a betegtájékoztatót, hiszen amennyiben bizonyos élelmiszerekkel nem szabad vagy nem ajánlott alkalmazni a gyógyszert, a tájékoztató az ezzel kapcsolatos tudnivalókat is tartalmazza. Összegezve tehát, hacsak az orvos nem rendeli, ne szedjünk feleslegesen se gyógyszert, se étrend-kiegészítőt. Ha azonban valóban szükség van rá, hiányállapot vagy betegség esetén, mindig alkalmazzuk úgy, ahogyan azt az orvos javasolja. Ha kétségeink vannak, hogy valóban minden gyógyszerre szükségük van-e például idős családtagjainknak, kérdezzük meg az orvosukat, elhagyható-e esetleg valamelyik, és semmi esetre se súlyosbítsuk a helyzetet különféle étrend-kiegészítők adásával.