Tények és tévhitek az antibiotikumról

Hogyan alkalmazzuk őket helyesen?

Az antibiotikum az egyik legismertebb modern gyógyszerféleség, amely Fleming 1928-as felfedezése óta rengeteg életet mentett meg, s olyan, addig halálos betegségekre jelentett megoldást, mint például a szifilisz. Terjedésükkel párhuzamosan azonban sok tévhit és rossz szokás is kialakult. Ezek rendszerint két végletben csoportosulnak. Egyesek minden betegségre antibiotikumot szeretnének szedni, mások viszont teljes egészében kerülni akarják őket. Nos, egyik véglet sem helyes, mindig az orvos véleménye legyen a meghatározó. Az aggodalmak és a remények persze, mint minden gyógyszer esetén, az antibiotikumokkal kapcsolatban is érthetőek, hiszen a gyógyszerek testünk működését befolyásolják, ez sokszor csodálatosan gyors jobbulást eredményez, másfelől viszont a gyógyító hatás sokszor csak mellékhatásokkal kísérve valósulhat meg.

Az antibiotikumról azonban nem szabad „egy gyógyszerként” beszélni, hiszen rengetegféle antibiotikum van, s számuk folyamatosan nő, hiszen rengetegféle kórokozó ártalmatlanítására szolgálhatnak. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban nem kell tartanunk egy esetleges antibiotikumkúrától, s egy kis odafigyeléssel a kellemetlen tünetek elkerülhetek, vagy enyhíthetők.

Ezek közül a legfontosabb, hogy mindig tartsuk be az orvos adagolásra vonatkozó előírásait. A kúrát sose hagyjuk abba előbb, mint ahogyan azt az orvos előírta, még akkor se, ha tünetmentesnek érezzük magunkat.

Sokan tartanak attól, hogy a szervezetük hozzászokik a kúra alatt az antibiotikumhoz, és egy későbbi alkalommal kevésbé lesz hatásos a kezelés. Ettől nem szabad félni, hiszen az orvos mindig az aktuális kórokozó ellen javasol gyógyszert, és csak akkor, ha arra valóban szükség van, s általa egy súlyosabb állapot válik elkerülhetővé. Az antibiotikumnak nagyon sok típusa létezik, a kutatók egyre újabb, egyre modernebb készítményekkel veszik fel a versenyt a kórokozókkal. A gyermekeknél való alkalmazásra fokozottan igaz, hogy a gyermekorvosok csak indokolt esetben, és ami még fontosabb: csak indokolt mennyiségben írják fel a gyógyszert, így, ha betartjuk az orvos által előírt adagolási szempontokat, a gyermekünkre semmilyen veszélyt nem jelenthet az antibiotikum, viszont segíthet neki hamarabb kigyógyulni a betegségből, s ezáltal kevésbé terhelődik meg a kicsi szervezete.

Nagyon fontos, hogy sose tegyünk félre maradék antibiotikumot. Ha az előírt mennyiséget bevettük, és még maradt a dobozban, a megfelelő módon szabaduljunk meg tőle, szigorúan tilos későbbi alkalommal a megmaradt tablettákat beszedni, a lejárati időtől függetlenül. Ne adjuk a megmaradt antibiotikumot másnak, még ha a tünetei nagyon hasonlítanak is arra, amivel mi az orvoshoz fordultunk. Az antibiotikum alkalmazásánál azt is fontos tudni, hogy ez a gyógymód kizárólag a bakteriális fertőzés esetén hatásos, a vírusok ellen tehetetlen, ezért ne szedjünk magunk se előző betegségből megmaradt antibiotikumot, mindig forduljunk orvoshoz, hiszen csak ő tudja megállapítani a tünetek és a laborvizsgálatok alapján, hogy betegségünk valóban bakteriális eredetű-e.

Sokszor azonban még bakteriális kórokozó esetén sem indokolt antibiotikum szedés, hiszen egy egészséges szervezet sokszor maga is képes legyőzni a kórokozót. Ennek megítélését is bízzuk az orvosra. Az antibiotikumokhoz a gyógyszerészek sokszor ajánlanak probiotikumokat. Ezek a készítmények segítenek a bélflóra mielőbbi visszaállításában és megvédésében, amely az antibiotikumkúra mellékhatásaként sokszor sérülhet az ott található hasznos baktériumokra kifejtett negatív hatás miatt. A probiotikumok mellett azonban a helyes étkezés is sokat segíthet a már kialakult kellemetlen tünetek enyhítésében, megelőzésében. Ilyen segítséget jelenthet a kímélő étrend, a jól bevált köménymagos leves, krumplipüré, és a forralt vízzel készített gyenge tea bőséges fogyasztása.

Összegezve tehát, az antibiotikumok nagyon hasznos és forradalmi segítségei az emberiségnek a fertőző betegségek leküzdésében, azonban nagyon fontos, hogy mint minden gyógyszert, ezt is csak indokolt esetben és mennyiségben szedjük, amit mindig az orvosunk írjon elő, így semmilyen veszéllyel nem jár a tabletták alkalmazása.