Hűtőben vagy szobahőmérsékleten?

A helyes gyógyszertárolásról

Vajon egy nagy bevásárlás után kiraknád a vajat a napra a hűtő helyett, vagy éppen a szép piros almát tennéd be a fagyasztóba? Felhasználnád a lejárt szavatosságú felvágottat a reggeli rántotta elkészítéséhez? A válasz minden bizonnyal az, hogy nem tennél ilyet. Az élelmiszerek pontosan a megfelelő helyre kerülnének, hogy véletlenül se romoljanak meg, és a lejárati határidőn túli sonka is azonnal a szemetesben landolna. Hiszen senki sem akarja magát és családját kitenni egy súlyos ételmérgezésnek.

Hasonló alapszabályok érvényesek a gyógyszerek helyes tárolására is, ami nem ördöngösség, csak némi odafigyelést igényel. Azonban vigyázzunk, hiszen a gyógyszer nem élelmiszer, hanem veszélyes anyag! Semmiképpen ne a kukába dobjuk, hanem a patikákban adjuk le, ott gondoskodnak a megsemmisítéséről.

A gyógyszerdobozban található betegtájékoztatóban nemcsak a készítmény összetevői és adagolása, hanem a tárolással kapcsolatos minden tudnivaló is szerepel. A csomagolással együtt tartsd meg mindig ezt a kis papírlapot, a benne szereplő tárolási információk betartása súlyos egészségügyi következményektől óvhat meg téged vagy a családodat!

A gyógyszerek minősége ugyanis helytelen tárolás hatására megváltozhat. Fontos tudnunk például, hogy nem szabad megfagyasztani őket. Plusz 2 fok alatt ugyanúgy változások következhetnek be a gyógyszermolekulákban, mint ha nem tartanánk hűtőben. Amelyik gyógyszer egyszer megfagyott, azt a továbbiakban nem szabad felhasználni!

Ugyanez történik a napon tárolt készítményekkel is, ha egy kenőcs vagy kúp egyszer megolvadt vagy elfolyósodott, már nem alkalmazható és nem visszahűthető!

Ha szobahőmérsékleten kell tárolni a gyógyszert, az 15-25 fokot jelent. Azokban az esetekben, ha az van a dobozra írva, hogy nincs szükség különleges tárolási feltételre, akkor sem célszerű 40 fokos napsütésnek kitenni, vagy a fűtőtesten tartani a gyógyszerünket. Ezeket a gyógyszereket is száraz helyen, közvetlen sugárzó hőtől védve tároljuk.

Ha a készítményeket (pl. kenőcsök, kúpok, gélek stb.) hűvös helyen kell tartani, akkor az a gyakorlatban 8-15 fok közötti tárolást jelenti. A hideg helyen tartandókat pedig a hűtőszekrénybe kell tenni 2-8 fok közötti hőmérsékleten. A hőre rendkívül érzékeny gyógyszereket ma már a patikából hűtőtáskában hazaviheted, ám otthon azonnal be kell tenned a hűtőszekrénybe.

A hőre kevésbé kényes gyógyszerek esetén a gyógyszerész figyelmeztetni fog arra, hogy azt hűtőszekrényben kell tárolni. Ilyen esetben, főleg meleg nyári időben érdemes hazasietned és gondoskodnod arról, hogy a gyógyszer mihamarabb a frizsiderbe kerüljön.

A hűtött gyógyszerek használata általában nem kellemes, de nincs is szükség például jéghideg készítményt cseppenteni a szemünkbe. Egy szemcsepp esetén nyugodtan várjunk egy kicsit, amíg szobahőmérsékleten langyosabb lesz, és cseppentés után tegyük vissza a helyére. De a gyógyszer felmelegedését mikrohullámú sütővel és más eszköz használatával se siettessük! Egyszerűen tartsuk kicsit az üvegcsét a két tenyerünk között.

A tárolási szabályokat azért fontos betartani, mert a nem megfelelő tárolási hőmérséklet következtében a gyógyszer összetételében nemkívánatos változások indulnak el. Ezek a változások esetleg nem észlelhetők sem íz, sem szín, sem szag alapján, de nem várt, súlyos mellékhatáshoz is vezethetnek.