Mit vigyünk magunkkal nyaraláskor?

Hogyan állítsuk össze az úti patikát?

A gondtalan nyaraláshoz elengedhetetlen az alapos tervezés, amelynek érdemes kiterjednie a családra leselkedő egészségügyi veszélyekre, balesetekre is. Összefoglalónk abban nyújt segítséget, hogyan előzhetjük meg vagy csökkenthetjük az ártalmakat egy gondos úti gyógyszertár összeállításával.

A nyaralásról szőtt álmainkban a vakáció maga a paradicsomi állapot, ahol az ember minden bújáról-bajáról megfeledkezve gondtalanul piheg egy árnyas fa alatt, miközben némi hűs üdítőt szürcsölgetve épp kedvenc könyvét olvasgatja.

A valóság és a tapasztalatok azonban egészen másról szólnak. A család először hosszan várakozik a rossz levegőjű forgalmi dugókban vagy épp a zsúfolt reptereken, majd a tengerparton a szülők a gyerekek után futkosnak, közelharcot vívnak a rovarokkal, medúzákkal, időnként pedig kiütés, hasmenés vagy láz üti fel a fejét.

Ne legyenek illúzióink, vegyük számba a veszélyeket, mert ha számolunk velük, védekezhetünk ellenük.

Az egyik legáltalánosabb, szinte kötelező velejárója a nyaralásnak a hasmenés, amelynek a legtöbb esetben valamilyen fertőzés áll a hátterében. Ne igyunk csapvizet még a fejlett higiéniás kultúrájú nyugat-európai országokban sem. Talán meghökkentő, de a magyarországi ivóvíz átlagos tisztasági foka magasabb, mint másutt Európában. A szennyezett ivóvíz főként kisgyermekeknél komoly gondokat okozhat. Mossunk kezet, mielőtt bármit eszünk. Ha nincs a közelben víz, használjuk a víz nélkül alkalmazható antibakteriális törlőkendőket vagy zseléket, amelyek minden patikában megtalálhatóak.

A kézmosás, illetve fertőtlenítés vonatkozik a fagyizásra, jégkrémevésre, sőt, a dohányzásra is. A dohányosokat ezen a téren különösen súlyos veszélyek fenyegetik: a cigarettázás nemcsak a nikotin és a kátrány által lehet veszélyes, de azáltal is, hogy a legtöbb dohányos nem most kezet, mielőtt rágyújtana, ezzel pedig egyenes és rendszeres utat enged a különféle kórokozóknak a szervezetébe, valahányszor a cigarettát a szájához emeli.

Ha kisgyermekkel utazunk, vásároljunk hasmenés esetére összeállított speciális készítményt a patikában. Hasmenés elleni készítményt csak felnőtteknél alkalmazzunk, és csak akkor, ha a panaszok huzamosabb ideje, több napja tartanak, de komolyabb panasz, például láz nem kíséri őket. A hasmenéses, lázas kisgyermeket minden esetben vigyük el orvoshoz. 

A fájdalom sokszor komoly, orvosi beavatkozást igénylő betegség tünete, ezért mindig érdemes komolyan venni még nyaraláskor is. Addig azonban, míg egy fog- vagy fejfájással, végtagfájdalommal az orvoshoz eljutunk, alkalmazhatunk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Érdemes kisebb hatáserősségű, jól dozírozható készítményt kérni a patikában, amelyet jól tudunk a gyermekek és felnőttek számára is adagolni.

Csípésekkel, allergiás reakciókkal is rendszeresen szembesülnek a nyaralók. Erre az esetre számos külsődleges krémet, spray-t tudnak a gyógyszerészek ajánlani, de recept nélkül kapható allergia elleni készítmények is segítséget nyújthatnak a tünetek enyhítésében. Ha a kirándulás szerelmesei vagyunk, gondoljunk a kullancsveszélyre is, vigyünk magunkkal kullancscsipeszt és riasztó spray-ket, ha előzőleg nem vettünk részt a megelőző oltásokon. A természetjárók jól tudják, amit a kezdő túrázóknak is szem előtt kell tartani, azaz kiránduláskor mindenképpen viseljünk sapkát vagy kalapot, illetve zárt cipőt. A csodálatos látnivalókban gazdag terepeken, a fűben, fákon megannyi szúrós kedvű rovar csípése teheti kellemetlenné a pihenést, így ne feledkezzünk meg egymás átvizsgálásáról sem, különösen kullancsveszélyes területeken.

Nyaralóhelyeken gyakran lát az ember begipszelt kezű, sebtapaszos gyermekeket, ami azt bizonyítja, hogy a sok mozgással a balesetek is együtt járhatnak. A megelőzésben sokat segít a megfelelően megválasztott lábbeli, hiszen a gyermekek sokszor a csúszós papucsok miatt esnek el. Ha viszont megtörtént a baj, nagy szükség lehet egy jégpárnára, steril kötésre és sebfertőtlenítő szerre. Ezekkel a segédeszközökkel is érdemes felszerelkezni jó előre.

S ami a legfontosabb: krónikus beteg, rendszeres gyógyszerszedő számolja ki pontosan, mennyi gyógyszert kell magával vinnie, s ennél valamivel többet vigyen, hiszen probléma esetén, a gyógyszer megsérülése, közlekedési problémák okán csak súlyosbítja a bajt, ha még a szükséges gyógyszer is elfogyott.