Az okos házi patika a család egészségéért

Törődjünk családunk egészségével mindennap!

Mindannyiunk gyermekkori emléke, amikor lázasan, köhögősen, hasfájósan édesanyánkra néztünk, és ő már szaladt is a segítséget jelentő tablettáért, amelyet egy finom tea, egy mosoly és egy jóleső puszi kíséretében nyújtott át számunkra. Neki mindig mindenre volt megoldása, ellenszere, és sohasem tévedett. Erre valók az édesanyák − és egy gondosan összeállított, jó házi patika.

A házi patika nem más, mint a család gyógyszerészeti elsősegélycsomagja. Ha okosan összeállítjuk, számos kisebb krízishelyzetet enyhíthetünk professzionálisan, nyugodt körülmények között.

A legmegfelelőbb hely erre a célra egy önálló, a gyerekek számára nem elérhető szekrény a konyha, a fürdőszoba vagy a szülői háló egy fénytől és hőtől védett helyén. A kisszekrény azért jobb, mint a doboz, mert azt hamar kinövi a család, és nehezen áttekinthetőek benne a gyógyszerek, vitaminok és eszközök.

A gyógyszereket mindig a saját dobozukban tároljuk, a tájékoztatóval együtt, s legalább félévente tegyünk rendet, különben felhalmozódnak a lejárt készítmények, és nem fogjuk tudni, miből kell és miből nem utánpótlás a készenléti csomagba.

A hűtést igénylő szereket (hűtőzselék, szemcseppek, kúpok, kenőcsök) tartsuk a hűtőben, de semmiképp se tegyük a fagyasztóba.

A lejárt gyógyszereket nem szabad a szemétbe dobni, a patikák ingyenesen átveszik őket megsemmisítésre.

A házi patika alapvetően fontos elemei a megfázás elleni szerek. Mindig legyen otthon orrcsepp, láz- és köhögéscsillapító, nyákoldó és C-vitamin.

Gondoljuk át, a családban mely fájdalmak jelentkeznek a leggyakrabban, s eszerint tárazzunk be általános és speciális vény nélkül kapható szereket például fejfájás, fogfájás vagy mozgásszervi panaszok esetére.

A kamillatea az egyik leghálásabb házi szer emésztőszervi és bőrpanaszok esetén is, mindig legyen otthon belőle.

Az égés és rovarcsípés elleni szerek is fontosak, legyen a házi patikában hely 1-2 ilyen jellegű spray és/vagy kenőcs számára.

A hasmenés és székrekedés elleni készítmények szintén gyakori hétköznapi kellemetlenségeket enyhíthetnek, tartsuk belőlük a legkíméletesebb fajtákat.

A baleseti felszerelés is kötelező, legyen a szekrényben fertőtlenítőszer, steril kötszer, ragtapasz, sebtapaszok és olló.

Az eszközök tekintetében lázmérőre, kullancscsipeszre mindenképpen szükség van, de nem árt egy steril kesztyű sem.