Az egészség ábécéje

Mi mit jelent?

A gyógyszerészeti, orvosi varázsszavak erdejében gyakran érzi magát elveszettnek az ember. Pedig olykor valóban életbevágóan fontos, hogy jól értsük az orvos, a gyógyszerész és a betegtájékoztató szavát. Kislexikonunkban a leggyakoribb szakkifejezésekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót a jobb tájékozódás, a nagyobb egészségbiztonság érdekében.

Mit jelent a krónikus jelző?

Hosszan elhúzódó, tartós betegségek megnevezésére használják, az akuttal szemben, ami a hirtelen fellépő esetekre utal. A krónikus betegségek általában huzamosabb gyógyszerszedéssel járnak együtt, ezért ha ilyen betegségünk van, különösen oda kell figyelni orvosunk tanácsaira és a betegtájékoztatóban írottakra.

Mi az akut eset?

Ezt a kifejezést a hirtelen fellépő, heveny, éles, gyors lefolyású betegségekre használják. Ha valamilyen akut panaszra kapunk gyógyszert, nagyon oda kell figyelni a különböző allergiafigyelmeztetésekre, más gyógyszerekkel való kölcsönhatásokra, ezekről kérdezni fog bennünket az orvos is, és ezekre a betegtájékoztató is figyelmeztet.

Milyen jellegű készítmények az étrend-kiegészítők?

Ha étrend-kiegészítőt vagy vény nélkül kapható gyógyszert vásárolunk, mindig gondosan, részletesen olvassuk el a dobozon található feliratot, amelyben az összetevőket is megtaláljuk. A gyógyszerek szigorú, mindenre kiterjedő ellenőrzés után kapják meg a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyt. Ez nem elvárás az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban. Súlyos tévhit, hogy az étrend-kiegészítők mindig ártalmatlanok. E készítmények tekintetében is legyünk megfontoltak, és csak megbízható gyártótól, forgalmazótól, lehetőleg patikában vásároljuk.

Mi az orális készítmény?

Az orális készítményeket szájon át, leggyakrabban vízzel kell bevenni. Előnye a könnyű alkalmazás, hátránya lehet a gyomor esetleges irritációja, az emésztőnedvekkel való kölcsönhatás, mivel számos tényező befolyásolja a felszívódást. Általában tablettákat, pirulákat, kapszulákat és drazsékat, szuszpenziókat és vízben oldható porokat szoktak ilyen módon alkalmazni ép tudatú, nyelési problémákkal nem küszködő betegeknél.

Mi a transzdermális készítmény?

A bőrön keresztüli felszívódás segítségével adagolt készítményeket hívjuk így, például a fájdalomcsillapító tapaszokat. Fontos odafigyelni az irritációra, allergiás figyelmeztetésekre a betegtájékoztatóban, és a helyes adagolásra.

Mi a rektális készítmény?

Sokszor az orálisan adagolható készítmények alternatíváját képezik a kúp formában adagolt készítmények, amelyeket a végbélbe kell felhelyezni a nyálkahártyán át való felszívódás céljából kisbabáknál, vagy komolyabb műtétek után felnőtteknél is.

Mi a vaginális készítmény?

Számos nőgyógyászati kórkép esetén alkalmaznak vaginális gyógyszereket, azaz hüvelykúpot vagy -tablettát. Ezek a hüvelyben lokális hatást fejtenek ki.

Mik az inhalációs készítmények?

Belégzéses formában adagolt készítmények, amelyek legtöbbször pumpás, aeroszolos kiszerelésben kaphatók. Leggyakrabban asztma esetén használatosak. Általában 1 pumpálás 1 adagot jelent ezeknél a kiszereléseknél a könnyű adagolás kiszámításának megkönnyítésére, de ezek az információk is részletesen fel vannak tüntetve a betegtájékoztatóban.

Hogyan kell használni a szublingvális gyógyszereket?

Ez a kifejezés a nyelv alá helyezést jelenti. Ilyenkor a hatóanyag közvetlenül a nyelv alatti nyálkahártyán szívódik fel, és gyorsan a véráramba kerül..

Mi a parenterális adagolás?

A parenterális egy olyan adagolási forma, amely a tápcsatorna kikerülésével juttat gyógyszert a szervezetbe. Ilyen például az injekciózás, amelynek három típusa létezik: a bőr alá adagolt szubkután, a nagyobb térfogatú adagok esetén alkalmazott intramuszkuláris, azaz izomba történő, illetve a pontos és gyors hatást eredményező intravénás, azaz érbe történő beadás.

Mi a különbség a generikus és az innovatív gyógyszerek között?

Amikor a gyógyszervegyészek feltalálnak egy új molekulát, amelyből gyógyszer lesz, azt egy ideig szabadalom védi attól, hogy más gyógyszergyártók is előállítsák. Amikor azonban lejár egy bizonyos gyógyszer szabadalmi védettsége, attól kezdve bármely gyógyszergyár gyárthatja más néven az eredetivel azonos hatóanyagot. Ezeket a gyógyszereket nevezzük generikus készítményeknek, amelyek általában jóval olcsóbbak, mint az ún. innovatív, tehát szabadalmi védettséget élvező társaik. Egy adott gyógyszer generikus változatai függetlenül a gyártótól vagy márkanévtől, ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák.